Blog

Tuinbouw

Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)- tuinbouw betekent vaak bezig zijn met machines en werktuigen. Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vergt veel vakmanschap en kennis. 


Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Werken met geavanceerde productiemethoden en het bezig zijn met gewassen en producten zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. De hoge kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vereisen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid. En of het nu aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten of paprika’s zijn: als teler verbouw je producten die onmisbaar zijn voor de consument.

De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Naast uitvoerende- zijn er ook organisatorische werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan; planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden zich bezig met wereldwijde gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten.

Automatisering, digitalisering, online aanwezigheid en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol. De dynamische bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen.

opleiding (klik op de opleiding naar keuze om direct aan te melden)niveaulocatieleerweg
25431 Medewerker teelt2GoesBOL
25536 Vakbekwaam medewerker teelt3GoesBOL
25534 Vakexpert teelt en groene technologie4GoesBOL

Onderdelen opleiding

• Teeltvoorbereiding en teeltbegeleiding
• Oogsten en oogstverwerking
• Samenwerken met collega’s
• Organiseren en plannen van werkzaamheden
• Bedrijfsvoering en managen
• Gewasbescherming en milieueisen

Beroepspraktijkvorming

Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.

BOL

BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Toelating mbo

Om toegelaten te worden tot een niveau 2 opleiding heb je een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig.Voor een niveau 3 opleiding heb je een vmbo-diploma KB, GL of TL nodig. Ook met een mbo-2 diploma of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 word je toegelaten. Als je een niveau 4 opleiding wilt gaan doen heb je een vmbo-diploma KB, GL of TL nodig. Een mbo-3 diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is ook voldoende. Bij het aanmelden voor een mbo-opleiding gelden algemene voorwaarden.

Kosten en aanmelden

Om te weten wat je mbo-opleiding kost kun je dit opzoeken in het kostenoverzicht.

Om aan te melden klik je op de opleiding naar keuze. Zorg dat je je burgerservicenummer (BSN) en de (geplande) einddatum van je vooropleiding bij de hand hebt.

LET OP! Wanneer je geen bevestigingsmail ontvangt is er wat mis gegaan met het aanmelden. Neem contact op met de betreffende locatie.